Dones

El 8 de març de 1908 la mort de 129 dones, que reclamaven els mateixos drets laborals que els homes, en l'incendi d'una fàbrica tèxtil de Nova York va originar el Dia de la Dona Treballadora. Dos anys més tard, el 1910 l'aleshores rei d'Espanya autoritzava ue les dones realitzessin estudis superiors.
Avui, segons ens informa l'Eduard Batlle, dos de cada tres llicenciats de la UdG són dones, però la tendència s'inverteix en els doctorats. A més, tot i que hi ha paritat entre el professorat, el 80% dels catedràtics són homes.
Aquests dies apareixen publicats molts estudis coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora. Diferències salarials, contractació a temps parcial, predomini dels homes en càrrecs directius, etc.
Per acabar, només 2 imatges per a la reflexió gràcies a l'aportació de la UGT i CCOO de Girona.
La primera és una fotografia d'un calendari editat per CCOO sobre les maquiles, que mostra que en el segle XXI segueix l'explotació laboral i que les dones són sovint la baula més feble. La segona és un cartell de d'una exposició sobre dones sindicalistes i fa referència a Isabel Pujol. La seva lluita constant va tenir finalment una recompensa. Vist en perspectiva és una prova que allò que algun dia un col·lectiu només somnia és possible d'aconseguir en el futur.