Les xifres i la realitat


Aquesta setmana el Banc d'Espanya ha fet un avanç de les dades del PIB del segon trimestre que certifiquen un creixement econòmic pràcticament nul. Solbes ja ens ha dit que pels propers trimestres les coses seguiran si fa no fa com ara. Reguladors, govern, periodistes econòmics, ... tots repetim les dades de PIB. Es tracta d'un patró de benestar acceptat internacionalment. Però també té (molts) defectes. Ens ho explica Alfredo Pastor (exsecretari d'Estat d'Economia ara professor de l'IESE) al més que interessant La ciencia humilde. Economía para ciudadanos.
Diu Pastor que el PIB no inclou factors com l'increment d'hores treballades, l'ansietat, la insatisfacció de treballadors i ciutadans en països avançats, «que estan àmpliament documentats».I conclou: «És molt probable que el benestar d'una societat depengui no només del volum del PIB, sinó de la seva distribució».
Encara no fa un any ens deien que teniem una economia que jugava a la «Champions League».... Com en moltes altres coses, la mesura presa per fer aquestes afirmacions distaven molt de la realitat dels ciutadans.