Localització vs Globalització


Article publicat al nº 11 d'Empresarial Girona

L’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) va celebrar a principis de setembre unes interessants jornades sobre indústria i innovació amb ponents procedents de tot el món. Un d'ells, l’economista britànic Philip McCann, va augurar una creixent importància dels focus de creixement local i regional. Segons va explicar, la proximitat geogràfica té cada cop més importància per a la inversió de les grans multinacionals: El 70% de les vendes de les 500 principals empreses del món es fan a les seves respectives regions d’origen. I és que els costos de les transaccions espacials per activitats rutinàries i estandaritzades ha baixat, però els costos de les transaccions espacials intensives en coneixement s'han incrementat.

En aquest context, les principals beneficiades seran ciutats i regions de dimensió mitjana com Catalunya. McCann recordava que les ciutats més productives del món no són grans urbs, sinó ciutats mitjanes com San Francisco, Viena o Estocolm. Afegia que mentre amb la globalització els països cada cop se semblen més entre d’ells, però internament les desigualtats no paren de créixer, les regions i ciutats són cada cop més diferents entre sí.

Del món local han sorgit diverses inciatives per fer front a l'actual crisi. Una de molt mèrit és la que promou la New Economics Fundation al Regne Unit. Amb el nom de Pluggin the leaks ("taponant les fuites"), diversos municipis anglesos motiven les seves comunitats a analitzar la forma en que la seva renda abandona la seva comunitat per consumir productes i serveis externs, amb el que deixa de circular dins del propi territori. No és un exercici de proteccionisme local. Més aviat es tracta d'una qüestió de racionalitat: Si té sentit produir i consumir un bé o servei localment no cal que sigui consumit de l'exterior.

Links:
Institut d'Economia de Barcelona
New Economics Fundation


Bookmark and Share

3 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Honda se'n va a Itàlia! Haurem de comprar OSSA

Eduard ha dit...

Hola Oriol

Les teories sobre això son molt extenses, en el meu bloc en el 2007 vaig publicar un article que tractava d'això fent servir unes dades publicades per diferents organismes Supranacionals que ho corroboren, l'adreça és aquesta.

http://www.edp.cat/2007/12/pais-petit/

Salut i €