L'arrel quadrada profunda


La imatge de l'esquerra reflecteix l'evolució del consum al Japó als últims anys, i quadra gairebé a la perfecció amb l'evolució del seu PIB. Aquesta "arrel quadrada profunda", com la va definir ahir el professor d'Esade Alberto Espelosín és el que ens espera a nosaltres els propers anys. En la seva conferència va explicar que, tot just estem a mig camí de la pujada des del punt més baix de la crisi, però en els propers anys, els creixements seran molt moderats... Coincideix Espelosín amb altres economistes que els últims dies han passat per Girona, com Josep Oliver i Xavier Sala i Martín, en què l'endeutament i els dèficits públics són excessius i que en els propers anys –una dècada– ho pagarem. Venen anys d'austeritat! De Josep Oliver em quedo amb la idea que tardarem deu anys a recuperar els llocs de treball que hem perdut en aquesta crisi, i que el sector que els crearà seran els serveis. De Sala i Martín, que l'única manera de créixer és innovar, i que les idees sorgeixen, sobretot, dels treballadors (71%), de les casualitats (21%), i molt poc de la recerca bàsica (8%).

Us deixo amb algunes de les reflexions (altres mereixeran post a part) que va apuntar Espelosín en la seva conferència:
- Els salaris estan caient i el consum privat (70% de l'economia) no és el motor de la rcuperació, pel que la fiabilitat de la recuperació econòmica és molt baixa.
- Espanya no només té el llast d'haver de digerir una de les majors bombolles immobiliàries de la història, sinó que a més ara tenim el llast del dèficit públic. La recuperació serà molt molt molt lenta
- Alerta amb la Xina i el seu model de recuperació, estan davant l'inici d'una bombolla de crèdit?
- La taxa de morositat de les entitats financeres no és real, perquè han diferit els pagaments i els problemes un parell d'anys, refinançant els crèdits.

Bookmark and Share