Aterratge brusc


Avui aconseguir un crèdit és més car que fa un any. Alguns experts, com el professor de la UB Gonzalo Bernardos, assenyalen que els preus de l'habitatge encara tenen recorregut a la baixa. Són només dos dels elements que expliquen perquè les operacions de compravenda d'habitatges a Girona i Catalunya s'han ensorrat més d'un 40% el mes de gener. Si el potencial comprador d'un habitatge té dubtes, és normal que esperi (si pot fer-ho) per afrontar una de les despeses més importants de la seva vida. Les xifres del gener constaten que de l'aterratge suau preconitzat no fa tant per serveis d'estudis, administracions i patronals del sector s'ha passat a una patacada important. Però cal anar alerta amb les dades, només estem parlant d'un mes, i no d'un anàlisi anual, que registra una baixada, però no tant brusca. El que sí que són dades d'un exercici complet són les de recaptació d'impostos de la Generalitat, que s'han vist afectades, i molt, per la frenada immobiliària. Són moltes les veus que es lamenten per la pèrdua d'impostos. Però en què quedem? Fa un any o dos la gran majoria alertava que es construia massa, que els preus pujaven artificialment per les compres d'especuladors, etc. Era el costat negatiu d'una activitat que generava ingressos pel pagament d'impostos. A escala local, molts ajuntaments han finançat els seus serveis municipals en base als impostos vinculats a la construcció de nous habitatges, sense planificar com podran donar servei als nous habitants que s'hi instal·laran.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Els ajuntaments han donat via lliure a la construcció perquè hi havia una demanda real d'habitatge, no només per ingressar impostos. També és cert, que molts municipis, sobretot de la costa, han fet autèntiques bestieses i que d'aquí a molt poc pagaran les conseqüènices de la seva avarícia.

Jesús Badenes ha dit...

Hi ha un altre aspecte que no es pot oblidar. S'han generat equipaments aprofitant que n'hi havia diners. Ara que venen temps difícils s'hauran de pagar els funcionaris que hi treballin i la despesa corrent segueix augmentant. Per pagar-ho s'han de pujar els altres impostos o reduir plantilles municipals –cosa que cap ajuntament estarà disposat a fer–. Per tant, qui carregarà finalment en l'augment de de la despesa provocada en temps de «jolgorio» serà el contribuent del carrer.

Anònim ha dit...

Més dades alarmants: cau més d'un 50% la contractació de nous habitatges. Això vol dir que d'aquí a sis mesos el nombre d'aturats de la construcció es dispararà. I al darrere, cauran altres sectors com les botigues de mobles, els instal·ladors, els lampistes, els electrodomèstics ...
Vaja, que ens ve una crisi de dimensions considerables. I pels que pensaven que la indústria generaria llocs de treball, que mirin cap a grans empreses com la Hutchinson de Palamós, que no para de suprimir llocs de treball