Nick Davies acaba de publicar Flat Earth News, en el que fa un retrat desalentador dels mitjans de comunicació. Tot i afirmar que els propietaris dels mitjans avui interfereixen menys en els continguts que anys enrere, fa una dura crítica cap aquests empresaris: No els importa la línia editorial sempre que no afecti al negoci.
Això porta a retallades de plantilles per estalviar costos, més hores de feina pels periodistes que queden a les redaccions...
Però no només critica els magnats dels grups de comunicació. Els professionals dels mitjans també reben i lamenta la mandra de molts periodistes que no es prenen la molèstia de contrastar les informacions subministrades per gabinets de premsa i empreses de relacions públiques.
Davies parla del Regne Unit, però les situacions que descriu són universals. D'altra banda, no crec que sigui bo generalitzar. Encara queden espais d'independència periodística, empreses que aposten per una certa qualitat i professionals que saben llegir entre línies o superar la manipulació que pot suposar un comunicat de premsa.
Etiquetes de comentaris: laboral
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
7 comentaris:
El missatge eliminat només contenia un enllaç a un bloc que em penjava el navegador i m'advertia de la presència de virus.
tots els mitjans manipulen, estan conxorxats amb els partits, i amb els anunciants que paguen publicitat i condicionen la informació
Benvolgut anònim. Et demanaria una lectura més crítica dels mitjans. Crec que manipular i condicionar són verbs excessius. Posem un exemple. Si el que dius fos cert, les multes milionàries que la CE ha imposat a Telefónica, o Microsoft haurien quedat inèdites a la premsa. En canvi, van tenir grans titulars.
A propòsit de les relacions entre polítics i periodistes, brillant el comentari que avui fa Ramon Iglesias a Diari de Girona: "el periodisme viu dels tiutlars i la política fabrica titulars per sobreviure. La política no té memòria i el periodisme en té poca".
Sies tv acaba de penjar un resum d'una taula rodona sobre "es posible un periodisme lliure?", organitzada fa uns mesos a Girona.
http://www.sies.tv/detall_video8_nou.php?id=150
També interessant el post en el blog de Salvador Enguix a la Vanguardia a propòsit d'una diagnosi dels periodistes andalusos:
http://www.lavanguardia.es/cartasvalencianas/index.html
Publica un comentari a l'entrada