Un dels motius de queixa més recurrents dels joves emprenedors, i també d’empreses consolidades, és la dificultat per trobar finançament per a desenvolupar nous projectes empresarials. Però no és menys cert que hi ha inversors que es queixen de la falta de projectes empresarials interessants. Alguna cosa falla.
Crear una nova empresa o desenvolupar un nou producte requereix recursos, però mai com ara els emprenedors han tingut eines com les que ofereix el mercat: microcrèdits per a pimes, societats de garantia recíproca, vivers d’empreses que permeten una important reducció de costos en la fase inicial, capital risc, etc.
A les comarques gironines tenim exemples recents d’implicació d’inversors en projectes empresarials que no passaven pel seu millor moment: El banc inversor britànic ha comprat Nylstar, el grup inversor Nagas Partners s’ha fet amb Llamas i la firma de capital risc britànica Coller Capital ha entrat en l’accionariat de Gas Gas. Tot i les dificultats, aquestes empreses han trobat una sortida. Ja fa temps que altres companyies gironines han aconseguit créixer i assentar-se gràcies al capital risc. En tenim exemples en sectors tant diversos com el suro –CVC Capital Partners és soci de Rich Xiberta– o el de les noves tecnologies –algunes empreses del grup Intercomgi estan participades per aquests fons–.
La major part de les grans empreses gironines van començar amb uns recursos molt modestos. Van tirar endavant perquè tenien un producte adequat, perquè van detectar una oportunitat empresarial, pel coneixement, la tenacitat i l’habilitat de l’equip directiu. Segur que van tenir problemes de finançament, però el van trobar perquè els seus projectes eren sòlids.
Respecte al capital risc, fa uns dies, en el Fòrum Peralada d'Empresa Familiar hi va haver una interessant taula rodona sobre la qüestió en la que participaven empreses que havien tingut contacte amb aquest tipus d'inversors. Assegurava un dels ponents que "el capital risc és i seguirà essent una solució com a salvador d'empreses". Un altre advertia que calia assessorar-se molt bé a l'hora de negociar amb aquestes firmes, "perquè quan entren, ja han dissenyat un pla de sortida".
Publicat parcialment a EmpresarialGirona (juliol de 2007)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada